Fiksuruoka ja muutama säästövinkki arjen ruokakuluihin

Säästövinkkejä arjen ruokakuluihin on netti pullollaan. Lähes jokainen alkaa perinteisellä "tee kauppalista"-ohjeella. Niin alkaa myös minunkin vinkkini.
Suunnitelmallisuus ja siinä pitäytyminen on säästämisen perusta, niin myös ruokaan käytetyn rahan säästäminen.

Eli:
1) Tee kauppalista, mielellään viikoksi kerrallaan. Jos itse olen tosi ahkera, suunnittelen koko viikon ateriat niin, että suunnitteluvaiheessa vertaan omaani päiväkodin ruokalistaa ja vältän näin samojen ruokien toistumisen. Kauppalistaa kirjoittaessa tarkastan omat ruokakaapit ja lisään puuttuat aineet listalle. Yleensä minulla on myös koko viikon ajan kauppalista työtasolla, johon lisään pitkin viikkoa loppuneet/loppumassa olevia aineksia.
2) Pysy listassa myös kaupassa. Ei siis ylimääräisiä ostoksia. Itse lipsun, mutta yritän perustella lipsumisia säästöllä. Suosin kaupassa punalappuja eli tuotteita joissa parasta ennen päiväys alkaa kolkutella ja tuote tuote on -30% tai jopa kellonajasta riippuen -60%. Kauppalistasta lipsumiset sallitaan jos siihen on perusteltu syy. Nämä alelöydöt päätyvät meillä yleensä pakastimeen ja ne käytetään seuraavan viikon ruokalistaa suunniteltaessa.
3) Osta sesongin mukaan: juureksia syksyllä ja talvella, kesällä kotimaisia vihanneksia. Mene metsään: siellä on ilmaisia marjoja ja sieniä. Molempia voi myös säilöä. 
4) Käytä tähteen hyväksi. Perunamuusista saa hyviä sänpylöitä tai siitä voi tehdä lihaperunasoselaatikon, spagettikastikkeen voi käyttää lasagnekastikkeen jatkeena taikka lähes kaikkea tähdettä voi laittaa munakkaaseen.
5) Pidä "kaapit tyhjäksi"-viikko. Eli osta kaupasta vain välttämätön, kuten maito ja pyri muutoin käyttämään vain pakastimessa ja kaapeissa olevia raaka-aineita.

Viimeisenä vinkkinä Fiksuruoka. Tutustuin siihen tänä syksynä itse ensimmäisen kerran. Sen idea on myydä eri päivittäistavaravalmistajien ja -toimittajien poisto- ja loppueriä halvalla. Yritys mainostaa itseään näin ollen myös ekologisena vaihtoehtona pyrkiessään vähentämään ruokahävikin määrää.
Itse olen tilannut Fiksuruoka-sivustolta kahdesti. Ensimmäisella kerralla tuli tilattu lähinnä kuiva-aineita: pastaa, riisiä, mausteita ja erilaisia kastikkeita. Sekä tietysti karkkia. Viimeisin ei ollut järin fiksua, sillä perheemme söi kahdessa viikossa koko karkkisatsin, joka oli muuten yli kaksi kiloa...

Toisella tilauskerralla tilasin vain hiustenhoitotuotteita, hammastahnaa, -harjoja ja hiusväriä. Molemmilla kerroilla olen tilannut kampanjasta, jolloin postikulut ovat olleet halvemmat tai ostoraja postikuluttomuuteen on ollut normaalia alhaisempi. Varsinkin jälkimmäisen tilauksen säästöön olen tyytyväinen. Ostin käyttämääni shampoota 1,99€/plo, kun se normaalisti maksaa lähes 5€ pullolta. Näitä tulikin hamstrattua kaappi täyteen, samoin muita kosmetiikkatuotteita ja sain tilauksen postikuluitta.

Fiksuruoka-sivuston tuotteet vaihtelevat jatkuvasti, joten sivuja kannattaa käydä kurkkimassa aika ajoin. Usein päiväyksiin on pitkä aika, jopa vuosi, jolloin hamstraaminen tosiaankin kannattaa! Suosittelen!

 Teksti sisältää affliate-linkin, ja saan sen kautta tilatuista tuotteista pienen komission itselleni. Se ei kuitenkaan maksa lukijalle mitään. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaapin täyteen pesuaineita ja kosmetiikkaa

Pesuaineet ja kosmetiikka alkoi olla vähissä ja päätin kerralla täydentää varastoja oikein kunnolla. Olen aiemminkin kirjoitellut Luxplussa...