Opintolaina ja lainahyvitys

Opiskelen viimeistä vuotta ammattikorkeakoulussa. Itseäni on aina hirvittänyt laina, toki sitä on ollut pakko ottaa eri elämäntilanteissa, mutta mieluiten olisin ollut ilman. Opintojeni alussa laina ei tullut edes mieleen, mutta onneksi heti ensimmäisenä lukuvuonna asia tuli puheeksi ystävän kanssa. Hänen vinkistään tutkin ja laskin asiaa tarkemmin. Avainsana on opintolaianhyvitys. Kolmisen vuotta sitten se oli 40%, nyt valtion lakiuudistuksen jälkeen 30%. Jos opiskelija valmistuu määräajassa tai ennemmin, valtio maksaa 30% opintolainan 2500€:n ylittävästä osasta. Tässä kohtaa tein laiskutoimituksia. Olen tuosta hetkestä alkaen nostanut kaiken irtoavan lainan, koska tavoite on ollut koko ajan valmistua joko ajallaan tai jopa hieman etuajassa. Tällä hetkellä tilanne on, että kaikki on nostettavissa oleva on nostettu, yhteensä 13300€. Lisäksi päälle on tullut vajaa kolmekymppiä korkoa. Korkoja huomioimatta, tulen saamaan valmistumistani seuraavan lukuvuoden päätteeksi mukavan suuruisen bonuksen: 3240€ opintolainahyvityksen!
Opintolainassa on hyvin maltillinen puolen prosentin korko. Itselläni tilanne on ollut sen verran mukava, ettei lainaa ole tarvinnut käyttää elämiseen vaan olen tallettanut lähes koko lainasumman kasvamaan korkoa tilille, jonka korko puolestaan on 1,75%. Käytännössä saa opintolainasta opintolainahyvityksen lisäksi myös korkotuottoa.

Olen miettinyt etten maksa opintolainaa valmistumisen jälkeen kerralla pois, vaan minimierissä, jolloin pystyn pitämään summaa tuottamassa korkoa pidempään. Valmistumisen jälkeen tavoite on tietysti palkkatyö, jolloin voisin maksaa lainanlyhennykset palkkatulosta ja näin pitää tuon reilun kymppitonnin tuottamassa korkotuloa jatkossakin. Samalla se toimisi puskurina pahanpäivän varalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaapin täyteen pesuaineita ja kosmetiikkaa

Pesuaineet ja kosmetiikka alkoi olla vähissä ja päätin kerralla täydentää varastoja oikein kunnolla. Olen aiemminkin kirjoitellut Luxplussa...